Need for Speed ProStreet

Последната игра на EA от поредицата Need for Speed – ProStreet, със сигурност ще породи разцепление сред фенската маса на игрите NFS. Поредицата прави стъпка напред от игра в отворен свят, ръководена от историята, в стил ченгета на всеки ъгъл до по-целенасочена и малко по-реалистичен тип геймплей, който е много по-близо да реалния свят на модифицираните автомобили. И макар че това може да накара любителите на класическия стил на NFS да повдигнат вежди, за незапознатите с поредицата или за тези, които искат отново да поиграят игра от поредицата Need for Speed след като са пропуснали няколко игри от нея, ProStreet може да се окаже точно попадение.

Вместо да карате насам-натам из измисления град, търсейки неприятности или забавление, в ProStreet сте поставени в ролята на шофьора Ryan Cooper, който все още не си е изградил репутация на улицата, но има желание да го стори. За целта се налага с Cooper да премине през няколко състезания, които покриват голямото разнообразие от различните видове състезания с коли. Състезанията в ProStreet са от следните видове: grip, drift, drag или предизвикателство за скорост, а всяка от тези дисциплини си има крал, който се явява бос, който трябва да победите, за да докажете превъзходството ви в дадения вид състезания. И накрая идва Ryo; той е последният бос, пред който ще трябва да се изправите в играта, който освен това е майстор на всичките дисциплини. Целта ви ще бъде да си проправите път през различните състезания, като в края побеждавате краля и накрая след като победите във всички дисциплини да се изправите пред Ryo.

Състезанията “grip” са най-праволинейните от четирите дисциплини. Ще се състезавате с много коли на различни писти и този, който пресече финалната линия пръв, е победител. В drift състезанията е по-важен стилът, а не скоростта; идеята е да направите колкото се може повече точки, като за целта се пързаляте из закривената писта. Drag състезанията са бързи, като всички се движите по дълга и права отсечка и отново целта е да пристигнете първи.Скоростните състезания изискват да постигнете най-голяма максимална скорост на все по-трудни писти.

Drag състезанията са най-късите в ProStreet, но благодарение на някои интересни моменти, те си имат собствен си чар и са предизвикателни. Ако някога сте виждали на живо истинско drag състезание, ще знаете, че температурата на гумите играе огромна роля в това колко бързо колата ви може да излезе извън строя. В резултат на това също както в реалния живот бихте искали да загреете гумите си, преди да започне състезанието (което по стечение на обстоятелствата е прекрасен начин да се видят яките ефекти на пушека в ProStreet). За да направите това, трябва да участвате в кратка мини игра, която ще ви накара да задържите оборотите на двигателя си на определена стройност, за да постигнете максимално загряване на гумите. След като успеете да загреете гумите ще трябва да изстреляте колата си по правата, първо като форсирате двигателя, а след това като включите на първа скорост с помощта на скоростния лост, който се управлява от десния аналогов стик.

Освен drift състезанията, които изискват специално управление и определянето на точния момент, предизвикателствата за скорост са най-трудните в ProStreet. Целта в тези състезания е да постигнете най-голямата максимална скорост, когато преминавате през контролните точни по трасето. Така че в тях се налага да настроите колата си, така че да успее да достигне максимална скорост, като за целта се налага да се откажете от доброто управление, което прави колата доста капризна, независимо от това, че пистите имат относително дълги и плавни завои. Състезанията за скорост представляват дълъг и тесен пустинен път с широки завои. Когато достигнете до максималната скорост колата става изключително трудно управляема на завоите, където дори и най-малката грешка може да ви изпрати извън пътя и да загубите състезанието.Всички тези различни типове състезания са през уикендите, посветени на състезанията, които се организират от клубове по интереси на различни места в Северна Америка, Европа и Азия. Някои от състезанията са насочени към определен тип надпревари, така че можете да избирате в кой точно тип състезание желаете да участвате. Например ако ви допадат скоростните състезания, то най-добре за вас би било да участвате в събитие, организирано от Nitrocide – група в играта, изцяло посветена на състезанията на високи скорости. Ако успеете да спечелите няколко състезания за висока скорост, то в крайна сметка ще имате възможност да се изправите пред Nate Denver – царят на предизвикателствата за висока скорост. Ако успеете да го победите на пистата, ще спечелите правото да се перчите и неговата кола.

Различните типове състезания изискват различни настройки на колите и макар че ProStreet е насочена повече към любителите на колите, все пак разработчиците ни увериха, че дори и начинаещите лесно ще могат да ги настройват. ProStreet ще включва и схеми, с помощта на които можете да записвате индивидуалните си настройки за различните видове състезания, така че няма да се налага всеки път да ги правите наново едно по едно.

Щетите по колите също играят роля в ProStreet. Всъщност играта има един от най-добрите модели за щети на колите, които сме виждали в конзолна състезателна игра.Ако се блъснете странично в тунел, колата ви ще се одраска. Ако се блъснете челно в неподвижен обект ще видите как колата ви ще се разпадне и огъне от удара. Но това не са само козметични нарушения по колата, но и самото й управление и поведение на пътя ще се измени, а дори е възможно да "убиете" колата си, ако я потрошите прекалено много. Ако колата ви е малко повредена, можете да я поправите с пари или ваучери за поправка. Но от друга страна, ако потрошите изцяло колата си, то единственият начин да я поправите е ваучерът за "пълен ремонт", който може да бъде купен само извън състезанията или да спечелите като награда на някои състезания.

С малко по-реалистичния модел на поведение на колите, както и с допълнителните тунинги на външния вид и поведението на колата ProStreet представлява завой от стандарта на поредицата игри Need for Speed. Напълно е възможно този подход да отблъсне феновете на поредицата, които се надяват на аркадна състезателна игра. От друга страна, опредени черти на поредицата – например промяната в начина на каране на кола и на спиране никога няма да се променят  и ще останат голяма част от предимствата на ProStreet. Има още подробности, които ще научим в бъдеще за играта, включително какво е новото в онлайн режимите на играта.