Need for Speed Hot Pursuit 2

Издател: Electronic Arts
Разработчик: EA Studios
Жанр: симулатор
Издадена: Октомври 2002
Минимални изисквания:
600 MHz процесор, 128 MB памет, 3D видеокарта, 1.2 GB свободно пространство

Ако сте любител на бързите скорости, ефектните изпълнения и добрите преследвания, то сте попаднали на точното място. Но Need for Speed: Hot Persuit 2 предлага много повече. В нея имате възможност да карате едни от най-бързите и мощни коли в света, става дума за модели, като Lamborgini Diablo и Murcielago, Aston Martin Vanquish, McLaren F1 LM, Mercedes CLK-GTR и още ред други то този клас, като общият им брой надвишава 40. А с такива "чудовища" скорости над 200 км/ч ще се превърнат в нещо съвсем нормално, а шума от полицейски сирени зад вас няма дори да ви прави впечатление. Подготвено ви е и голямо разнообразие от писти, на който ще можете да се изявите, техният брой е над 30, като всяка една от тях разполага с няколко разновидности.

Тази игра се явява наследник и продължение на култовата Need for Speed III: Hot Pursuit, излязла преди няколко години. Основната цел от предшественика е запазена, а именно да караш с огромна скорост, без да пускаш газта, да избягаш на полицията и най-вече да финишираш първи. Естествено колите са осъвременени и графиката е на доста по-добро ниво от преди, което неизменно води и до доста по-големи минимални изисквания към хардуера в компютъра.

Акцентът на играта е поставен върху режима Hot Pursuit, където целта е да изминете определен брой обиколки, избягвайки преследващите ви полицейски коли и естествено да финиширате между първите трима. В противен случай неможете да продължите към следващото предизвикателство, а трябва да имате предвид, че системното нарушаване на ограниченията за скоростта кара служителите на закона да прилагат все по сериозни мерки за да ви заловят. В началото се започва само с една патрулна кола, която ви преследва, но постепенно техният брой се увеличава, може да ви блокират пътя или дори да ви поставят шипове, така че да спукате гумите си. Но това далеч не е всичко, с цел да ви хванат на помощ може да бъде повикан дори полицейски хеликоптер, който допълнително ще усложни задачата ви. За щастие във вашата кола е инсталирано радио скенер, който улавя полицейските разговори и така можете да разберете каква "изненада" са ви подготвили.

За тези от вас, които предпочитат да си спестят полицейските преследвания, е подходящ режима на игра Championship, той е почи същият, като Hot Pursuit с тази разлика, че независимо от скоростта ви полиция няма да се появи. Тук също така липсват колите и другите превозни средства, каращи си спокойно по пътя, който допълнително усложнява задачата ви в Hot Pursuit. Тоест спокойно можете да дадете най-доброто от себе си опитвайки се да победите, без постоянно някой да ви гони и да се опитва да ви отклони и спре от целта.

За моментите, когато искате да изиграете няколко състезания набързо, е предвиден режима на игра Quick Race. При него не не се налага сами да избирате писта и кола с която да карате, вместо това компютърът избира случайно разпределение.

Една от най-приятните възможности в играта, е това, че можете да играете и от двете страни на закона. Когато ви омръзне да бягате от полицията, спокойно можете да преминете от другия отбор и да заловите малко наружители. Попринцип стандартното превозно средство използвано от полицейските служители е V8 Crown Victoria, но когато скоростите се увеличат на помощ идват и по-бързи представители на закона. За да заловите нарушител, ще трябва да избутате неговата кола от пътя и да му препречите пътя за бягство, може да ви звучи много лесно, но често това въобще не е така. За ваше улеснение и вие разполагате с възможност да извикате подкрепление, да поискате пътя да бъде блокиран и дори да повикате хеликоптер на помощ.